ZUINIG LICHT IS EEN HELDERE KEUZE!

Gloeilampen gebruiken veel energie. Daarover zijn we het binnen de EU eens. Daarom stappen we over op een nieuwe lichting duurzame lampen, die net zo goed presteren! Ze verbruiken minder energie en gaan veel langer mee. Dat is goed voor ons klimaat en uw portemonnee.

UITSTEKENDE ALTERNATIEVEN Spaarlampen, LED-lampen, TL-lampen en halogeenlampen zijn uitstekende alternatieven voor de gloeilamp. Ze verbruiken 30 tot 85% minder energie en gaan bovendien veel langer mee.
MAAK DE JUISTE KEUZE Lees de informatie op de verpakking en let bij uw aankoop op:

 • De gewenste hoeveelheid licht 
 • De vorm en grootte van de lamp
 • De 'kleur' van het licht  
 • De lampvoet  
 • De dimbaarheid van de lamp 
 • De levensduur van de lamp 
 • De energiezuinigheid van de lamp
   
DE GEWENSTE HOEVEELHEID LICHT Een gloeilamp koos u altijd op basis van het vermogen, het aantal Watt. Bij energiezuinige lampen wordt de lichtopbrengst uitgedrukt in Lumen. Om het u makkelijk te maken geldt de volgende vuistregel ter vervanging van uw gloeilamp:
Lumen : 10 = Watt gloeilamp (bij benadering)
Watt gloeilamp x 10 = Lumen (bij benadering)

GLOEILAMP WATTAGE LICHTOPBRENGST *
25 Watt 200-300 Lumen
40 Watt 300-500 Lumen
60 Watt 500-800 Lumen
75 Watt 700-1000 Lumen
100 Watt >1000 Lumen

*) Deze waarden vormen een richtlijn op basis van de huidige inzichten. Technische ontwikkelingen kunnen in de toekomst zorgen voor beter presterende lampen.

DE VORM EN GROOTTE VAN DE LAMP
Spaar-, halogeen en LED-lampen zijn er in veel verschillende, vaak ook nieuwe, vormen en maten. Kijk daarom goed welke energiezuinige lamp in uw bestaande armatuur past.

DE KLEUR VAN HET LICHT
Energiezuinige lampen zijn er in verschillende tinten. Naast neutraal wit bestaan er ook typen die warm-wit licht geven, vergelijkbaar met het licht van een gloeilamp (met een kleurtemperatuur lager dan 2.700 K). Lampen met de kleur koelwit hebben een kleurtemperatuur van meer dan 4.000 K. De ontwikkelingen gaan snel, er komen daardoor steeds meer nieuwe kleuren en tinten bij. Zo zijn er nu spaarlampen van 2.500 K.

DE LAMPVOET Ook energiezuinige lampen zijn verkrijgbaar met verschillende lampvoeten. Let op dat u de juiste lampvoet kiest.

DE DIMBAARHEID VAN DE LAMP Sommige spaar- en LED-lampen zijn dimbaar, andere niet. Kijk voor informatie over de dimbaarheid op de verpakking. Halogeenlampen zijn uitstekend te combineren met een gewone gloeilampdimmer.

DE LEVENSDUUR VAN DE LAMP De levensduur van lampen is verschillend. Soms geldt er een levensduurgarantie. In het algemeen gaan LED-lampen het langst mee, gevolgd door spaarlampen, Halogeenlampen en gloeilampen gaan het minst lang mee.

DE ENERGIEZUINIGHEID VAN EEN LAMP Bij de aanschaf kunt u kiezen uit zuinige en minder zuinige lampen. De energiezuinigheid is te zien aan het label van de lamp. Soms wordt die ook aangegeven in Lumen per Watt:
Aantal Lumen : aantal Watt = energiezuinigheid
Hoe hoger de uitkomst, hoe energiezuiniger de lamp.

Een gloeilamp van 40 Watt met een lichtopbrengst van 400 Lumen heeft een lichtopbrengst van 10 Lumen per Watt. Een LED-lamp van 6 Watt en met een lichtopbrengst van 370 Lumen heeft een lichtopbrengst van 62 Lumen per Watt en is daarmee veel energiezuiniger.

DE GLOEILAMP VERDWIJNT De gloeilamp zet 90 tot 95% van al zijn gebruikte elektriciteit om in warmte in plaats van licht. Dat kost geld - een hogere energierekening - en het is slecht voor ons klimaat. Daarom geldt sinds 1 september een EU-verbod op het in de handel brengen van matte gloeilampen en heldere gloeilampen van 100 Watt en meer. U mag ze thuis nog wel gebruiken, maar u treft ze steeds minder aan in de winkel. Vanaf 1 september 2012 mogen er helemaal geen gloeilampen meer verhandeld worden*.

*) Kleine lampjes voor bijvoorbeeld naaimachine, koelkast, oven en kerstverlichting uitgezonderd.

GELD BESPAREN De aanschafprijzen van energiezuinige lampen zijn hoger dan die van een gloeilamp. Maar met name spaar- en LED-lampen zijn veel energiezuiniger. U merkt dat aan een lagere energierekening. Bovendien gaan de nieuwe energiezuinige lampen langer mee. U hoeft dus minder vaak een lamp te vervangen. Al met al bent u een stuk goedkoper uit.

Een huishouden dat overstapt op energiezuinige lampen bespaart gemiddeld zo'n 75 euro aan energiekosten per jaar. Op de plekken waar het licht wat langer brandt is de meeste besparing in korte tijd te bereiken. Als een spaarlamp gemiddeld enkele uren per dag brandt, kan de aanschafprijs binnen 1 jaar worden terugverdiend. Bij een LED-lamp duurt dat langer, maar die gaat nóg langer mee.

ENERGIE BESPAREN

 • Een gloeilamp gaat zo'n 1.000 branduren mee 
 • Spaarlampen gaan 6 tot 15 keer zo lang mee en besparen zo'n 80% energie 
 • LED-lampen gaan 25 keer of nog langer mee: de energiebesparing kan  - afhankelijk van het lamptype - oplopen tot 85%  
 • Met halogeenlampen bespaart u 30 tot 50% energie. Ze gaan 2 keer zolang mee
ENERGIELABEL Lampen met een vermogen van meer dan 4 Watt zijn voorzien van een energielabel. Het label geeft aan hoe zuinig een lamp is. Een lamp met energielabel A is het zuinigst, een lamp met energielabel G verbruikt de meeste energie. Voor laagvolt halogeenlampen en reflectorlampen bestaat er (nog) geen energielabel.

LEVER AFGEDANKTE LAMPEN IN
Het is van belang om afval zoveel mogelijk te recycelen. Energiezuinige lampen (spaar-, LED- en TL-lampen) bevatten materialen die hergebruikt kunnen worden. Daarnaast bevatten spaar- en TL-lampen een kleine hoeveelheid kwik. U kunt de lampen gratis inleveren bij de gemeentelijke inzameldepots (milieustraten).

KLIMAATBESPARING
In totaal kunnen we binnen de EU met energiezuinige verlichting jaarlijks 40 terrawattuur (TWh) besparen. Dat is de complete energieconsumptie van 11 miljoen huishoudens, oftewel alle huishoudens in Nederland en België! Jaarlijks wordt er dan 15 miljoen ton CO2 (broeikasgas) minder uitgestoten worden. Dat is de uitstoot van 5 miljoen auto's per jaar.